Koken met plezier

Mas Blanc Rev slider template _1920_0018_StockFotos Mas Blanc_95721616

Koken en Kook workshop in Frankrijk

Wij garanderen u een kookvakantie die u bijblijft

 Van 6 oktober tot 13 en van 13 tot 20 oktober 2018 organiseert de Mas Blanc voor de 24 e  keer haar bijzondere kookcursussen in de Zuid-Franse Cevennes. Twee kook-vakanties van elk één week (een week koken en een week vakantie kan natuurlijk ook). Ook staat er een wijnproefavond op het programma en is er live pianomuziek.

Maar ook tijdens Uw “gewone” vakantie kunt u een kookworkshop volgen.

Gerard Koopmanschap de kok die echt kan Koken!

Onder de humorvolle en professionele leiding van de Nederlandstalige kok Gerard Koopmanschap worden zowel beginners als gevorderden verder wegwijs gemaakt in de fijne kneepjes van de Zuid-Franse keuken. Gerard is van vele markten thuis. Hij heeft een eigen restaurant en ook een kookschool. Zijn adviezen worden gevraagd zodra er culinaire hoogstandjes georganiseerd moeten worden. Naast zijn kooktalenten staat Gerard bekend om de ontspannen manier waarop hij mensen wegwijs maakt in de wereld van het creatieve koken. Hij weet als geen ander hoe je op een simpele manier leuke en smaakvolle gerechten op tafel kunt krijgen. Hij zal daarbij uitgaan van de vele lokale ingrediënten zoals die in oktober in de omgeving van de Mas Blanc voorkomen.
Ook wordt u elke dag meegenomen op een interessante excursie (uw partner mag mee), waar u inzicht krijgt in de “productie” van streekproducten als paddenstoelen, geitenkaas en kastanjes, of van bijvoorbeeld olijfolie, honing of de echte franse croissant.

Mas Blanc Rev slider template _1920_0041_mas eten 7

Graag geven wij u een indruk hoe een vakantie kookdag er uit kan zien:

Om 9.00 uur ontbijten we , waarna we de wandelschoenen aantrekken en onder begeleiding het bos intrekken om te gaan jagen, niet op wild, maar op paddenstoelen. Zodra u uw eerste cantharel zelf ontdekt hebt, krijgt u er goed zin in en is het vaak jammer dat we om 12.00 uur weer terug willen zijn op de Mas Blanc voor de lunch die u in uw eigen appartement klaarmaakt.

Koken in de middag

Om 14.00 uur start de kookles met een evaluatie van de recepten van de vorige dag en de uitleg over het drie gangen menu van vandaag.
Dan gaan we aan de slag. De (maximaal) 9 cursisten bereiden het diner niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de overige gasten. Uw partner of vrienden die eventueel met u zijn mee gekomen en de kookcursus niet volgen genieten dus mee van wat u die dag geleerd en gemaakt heeft.

Vóór dat we aan tafel gaan is er nog ruimschoots tijd voor een glas wijn of een duik in het door zonnepanelen verwarmde en chloorvrije zwembad.

Het is een goede gewoonte dat de cursisten de gerechten aan tafel kort toelichten.

Soms is er een deelnemer die dit wel heel bijzonder doet. Rein Hagenaar vertelde op onderstaande wijze hoe hij en zijn kookvrienden het dessert: “Geitenkaas met vijgen en noten mousse” hadden bereid.

 

L’histoire de la mousse de figues et noix aux fromage de chevre.

Als de Tarzans onder ons de vijgenbomen beklimmen, spatten de vijgen van alle kanten spontaan uit elkaar. “Hoe viezer ze er uit zien hoe beter het is, als ze maar hangen en dicht zijn,” heeft Tein gezegd. Als we er uiteindelijk 50 hebben verzameld zien de Tarzans er uit alsof ze zojuist een paar lammeren hebben geslacht: rood en bloederig.

Mas Blanc Rev slider template _1920_0013_StockFotos Mas Blanc_128854459
In opgewonden stemming vallen wij de koele keukencatacomben binnen. Met harde hand wordt een stukje aanrecht veroverd en beginnen de voorbereidingen voor het sluitstuk van een superbe maaltijd. Regelmatig zit de sla in de weg en worden we voor de voeten gelopen door een vliegende vergiet met smakelijke lokale vruchten. De vijgen wordt het vuur na aan de schenen gelegd tot ze geen pap meer kunnen zeggen.

 

Het eiwit wordt met ferme slagen tot hogere sferen opgezweept tot het in opperste euforie de pan uitvliegt. De slagroom vindt dat maar niets en bij de aanblik van de vijgen verstijft ze plots van schrik. “Moet ik met dat plebs vandaag tezamen in een schaal? Dat nooit!” hoor je haar denken.
Koude rillingen lopen over haar rug als ze in de ijskast nog wat na-griezelt. De gelatine ziet dat alles met lede ogen aan en besluit tot een manmoedige bemiddelingspoging. Gooit wat poedersuiker en noten likeur in de strijd en vertelt tegen de slagroom dat het eiwit en de vijgen zo kwaad nog niet zijn en dat ze het best op een akkoordje willen gooien.

 

De gedachte aan de inmiddels lobbige, koude vijgen puree doet de slagroom dan toch trillen van genot. Als even later maitre Coen met soepele bewegingen de vijgen, de slagroom en de opgestijfde eiwitten met een speelse spatel bijeenveegt, schikt iedereen zich in zijn lot. De vrede is getekend en ze doen er verder luchtig over.
Als Rembrandt nog leefde zou hij tevreden zijn. Zo mooi als de “compositie met de vijgen mousse” er uit ziet. De mousse quenellen in een chique duet verwikkeld met een plakje noten. Een kleine nachtwacht in culinair Frankrijk. De Oh`s en Ah`s vullen de bijna sacrale ruimte van het restaurant van Le Mas Blanc. En dat alleen nog maar van het aanschouwen van dit “Grand Dessert”. Speekselklieren raken in alle staten.
Vrienden, het is volbracht!
Smakelijk eten!

Le Mas Blanc,
Rein Hagenaars

Mas Blanc Rev slider template_0068_mas blanc gebouw en flora 15

 Cursusprogramma

Elke dag is er een andere excursie. Bijvoorbeeld:

Paddenstoelen zoeken in het bos
Zelf forellen vangen;
Uw eigen croissant bakken bij de locale bakker
Bezoek aan de geitenboer voor geitenkaas
Een bijzondere belevenis is het bezoek aan de zwijnenhoeder Augustin;
Echt zien hoe onze wijn gemaakt wordt
Zelf de ingrediënten voor de les uitzoeken op de locale markt
Bezoek aan de olijfmolen

 

Prijs

525 euro per persoon per week (op basis van een twee pers. kamer of appartement )
inclusief:logies; opgemaakt bed, badkamer handdoeken, en keuken linnen;
eind schoonmaak;kookcursus-excursies en 7 diners.
Indien uw reisgenoot de kookcursus niet volgt, betaalt deze voor hetzelfde “pakket” euro 320,00
exclusief: reis- en drankjes.

Ontbijt en lunch bereidt u zelf in uw appartement.

Toeslag 1 persoonskamer 125 euro per week. (overleg hierover is mogelijk)

Data

6/10 tot 13/10 – 2018;
13/10 tot 20/10 – 2018;

Interesse

Bel dan naar 020-6247351 of laat het ons weten via de mail onder toevoeging van uw telefoonnummer zodat wij uw vragen eventueel telefonisch kunnen beantwoorden.

CONTACT