Cursus-Koken

Koken en Kook workshop in Zuid-Frankrijk in een voormalig klooster
van 10 tot 17 en van 17 tot 24 oktober 2020

Wij garanderen u een kookvakantie die u bijblijft

Twee kook-vakanties van elk één week (een week koken en een week vakantie kan natuurlijk ook). Er staat er een wijnproefavond op het programma en is er live (piano) muziek.

In overleg kunt u meekijken met onze slager bij het uitbenen van een heel varken.

Programma

U komt aan en vertrekt op zaterdag. De cursus begint op zondag. 

 Elke ochtend is er een andere excursie. Bijvoorbeeld:

  • Paddenstoelen zoeken in het bos.
  • Zelf forellen vangen.
  • Uw eigen croissant bakken bij de lokale bakker.
  • Bezoek aan de geitenboer.
  • Echt zien hoe onze wijn gemaakt wordt.
  • Zelf de ingrediënten voor de les uitzoeken op de lokale markt.
  • Bezoek aan de olijfmolen.
  • Bezoek aan de kastanjedrogerij.
  • Bezoek aan de noga “fabriek”.

Om 14.00 uur start de kookles met een evaluatie van de recepten van de vorige dag en de uitleg over het drie gangen menu van vandaag. Dan gaan we aan de slag. De deelnemers bereiden het diner niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de overige gasten. Uw partner of vrienden die eventueel met u zijn mee gekomen en de kookcursus niet volgen, genieten dus mee van wat u die dag geleerd en gemaakt heeft. Vóórdat we aan tafel gaan is er nog ruimschoots tijd voor een glas wijn of een duik in het door zonnepanelen verwarmde en chloorvrije zwembad. Het is een goede gewoonte dat de cursisten de gerechten aan tafel kort toelichten.
Soms is er een deelnemer die dit wel heel bijzonder doet. Rein Hagenaar vertelde op onderstaande wijze hoe hij en zijn kookvrienden het dessert: “Geitenkaas met vijgen en noten mousse” hadden bereid.

L’histoire de la mousse de figues et noix aux fromage de chevre.

Als de Tarzans onder ons de vijgenbomen beklimmen, spatten de vijgen van alle kanten spontaan uit elkaar. “Hoe viezer ze er uit zien hoe beter het is, als ze maar hangen en dicht zijn,” heeft Tein gezegd. Als we er uiteindelijk 50 hebben verzameld zien de Tarzans er uit alsof ze zojuist een paar lammeren hebben geslacht: rood en bloederig.

En zo gaat Rein nog een tijdje door!

Wijnproeverij die in beide weken kan plaatsvinden
(onder voorbehoud, zoals hierna te lezen)

Als tijdens de oogstdrukte met het binnenhalen en het verwerken van de druiven het toelaat, komt een bevriende wijnboer een wijnproeverij houden. Patrick Repellin (van Domaine Coste de Longuière uit Lezan) onderscheidt zich van andere wijnmakers door exclusieve wijnen te produceren zonder toevoeging van sulfiet (het bestanddeel wat hoofdpijn veroorzaakt). Ook ontwerpen ze voor iedere wijn een eigen fles en originele naam zoals bijvoorbeeld ‘la Cour à Mouton’. Deze naam is een hint naar het verleden omdat de huidige cave van deze wijn gevestigd is op de binnenplaats waar de opa van Patrick nog schapen hield. De witte dessertwijn genaamd ‘la Bleue’ is fameus in de hele regio.

Gerard Koopmanschap

Onder de humorvolle en professionele leiding van de Nederlandstalige kok Gerard Koopmanschap uit Haarlem worden zowel beginners als gevorderden verder wegwijs gemaakt in de fijne kneepjes van de Zuid-Franse keuken. Gerard is van vele markten thuis. Hij heeft een eigen restaurant en ook een kookschool. Zijn adviezen worden gevraagd zodra er ergens in Nederland culinaire hoogstandjes georganiseerd moeten worden. Naast zijn kooktalenten staat Gerard bekend om de ontspannen manier waarop hij je meeneemt in zijn wereld van koken en muziek. Ja want muziek maken kan deze alleskunner ook!

Kosten en verzorging

525 euro per persoon per week (op basis van een twee pers. kamer of appartement )

Inclusief: logies; opgemaakt bed, badkamer handdoeken, en keuken linnen; eind schoonmaak; kookcursus-excursies en 7 diners en toeristenbelasting.

Exclusief reiskosten en drankjes.
Indien uw reisgenoot de kookcursus niet volgt, betaalt deze voor hetzelfde “pakket” euro 320,00.

Ontbijt en lunch bereidt u zelf in uw appartement.

Toeslag 1 persoonskamer 125 euro per week. (overleg hierover is mogelijk)

Meer indrukken van de kook cursus

Heeft u nog een vraag of wilt u boeken ?